Tarta dyniowa
03:28:00
Chwilę mnie nie było,ale oto wracam z czymś naprawdę wyjątkowym. Niezwykle jesienne ciasto dyniowe. Tradycyjnie - miniaturowe w skali 1:12. Jeden mały kawałeczek jest wielkości pestki dyniowej!
Ja pozostaję nadal w temacie dyń. Dzięki pasji zainteresowałam się tym warzywem na dobre - jest tak genialnie proste, a jednak istnieje wiele roróżnorodnych gatunków. Barwnych:zielonych, pomarańczowych, żółtych, ze wzorami,z plamami,urzekających bogactwem kształtów...Postanowiłam uporządkować sobie wszystkie lepiąc po kilka sztuk z każdej odmiany, ale o tym następnym razem; ten projekt jest jeszcze w fazie realizacji. A tymczasem poczęstujcie się kawałkiem miniaturowej tarty dyniowej. Warto skorzystać z darów jesieni i upiec jadalną wersję tego przysmaku. Korzenno słodkawy aromat,krucha baza i lekki,puszysty krem. Pycha!!!
Sorry for my long 'silence' on the blog. Real life has been very busy and filled with some difficult times. Progress on miniatures has been slow, but finally I have some things I can show you.
First is miniature pumpkin pie. The most popular,american pie often eaten during the fall.
The pie consists of a pumpkin -based custard, ranging in colour from orange to brown, baked in a single pie shell, rarely with a top crust. The pie is generally flavored with cinnamon, powdered ginger, nutmeg, and cloves. Allspice is also commonly used, and can replace the clove and nutmeg as its flavor is similar to both combined. Cardamom and vanilla are also sometimes used as batter spices. My miniature pie is quite differnt. It's rather pumpkin cream pie topped with delicious cream.
25 komentarze
Znowu Twoje genialne dynie, nie mogę się doczekać aż pokażesz kolejne :) A ciasto bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńMiło dostać tak pozytywny komentarz! Na następne dynie nie będziesz musiała długo czekać, pojawiają się już wkrótce.
UsuńZ chęcią zjadłabym takie ciasto, bo kocham dynie w każdej postaci. :D Genialna miniatura ci wyszła. :3
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj takiego w naturalnym wymiarze. Jest obłędne.
Usuń¡Que tarta mas apetitosa! Un trabajo excelente.
OdpowiedzUsuńTe agradezco que hayas visitado mi blog y te hayas hecho seguidora. Ahora también yo soy seguidora tuya de lo cual me alegro mucho porque haces unos trabajos fantásticos.
Nos vemos por el mundo bloguero.
Un abrazo
Thank you! So good to hear your words. Well, when I look at these closely, I know which details I should work on more next time. But I think it's always like this. We know our work best including the weak points.
Usuńuna tarta estupenda, soy tu seguidora, puedes verme en la segunda fila, al centro
OdpowiedzUsuńThank you a lot!!
UsuńWow !
OdpowiedzUsuńYou really do beautiful things !
Thanks for follow me.
And also you have a new follower
HUgs!
I feel really flattered hearing such nice words from you. You know I admire your work greatly.
UsuńNice to see you back. Your desserts look so delicious! xo Jennifer
OdpowiedzUsuńI'm so happy you like it!
UsuńHola, muchas gracias por tu amable comentario, yo también he dado una vuelta por tu blog y me parece fantástico.
OdpowiedzUsuńMe encantan tus calabazas, y por supuesto me he hecho seguidora tuya.
Hasta pronto.
Thank you for taking the time to write a note; I'm happy that you like my pie.
UsuńPumpkin Pie! My favorite of all - and one that I seldom have. I'm going to make two big ones for our Thanksgiving dinner soon. Can't wait! But I have never tried pumpkin cream pie - and yours looks definitely delicious and extremely edible! It's a beautiful pie.
OdpowiedzUsuńMarjorie
You're all so lovely! Thank you. To hear that a mini item looks beautiful is always the most desired compliment. And to hear it from talented miniaturiists makes it even better.
UsuńEncantada de poder seguir tu blog . Estoy viendo cosas maravillosas y tus pasteles son deliciosos
OdpowiedzUsuńUn beso
świetna tarta! <3
OdpowiedzUsuńThank you for finding my blog lately and for your nice words... this gave me a chance to find yours! Here I am and I must say... I'm hungry now! *LOL* Wonderful work.
OdpowiedzUsuńGreetings from Germany
Birgit
Smakowicie wygląda ta tarta:), świetna dynia:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńMe he paseado por tu blog y he gozado viendo todos tus trabajos desde la hermosa silla azul hasta este delicioso pastel de calabaza . Son todos fantásticos y muy realistas .
OdpowiedzUsuńBesos
Fajne zdjęcia i ta ekspozycja na pestce dyni...
OdpowiedzUsuńApetyczny kawałek, smakowity:)
Bardzo naturalnie wygląda!
Super!
Fajne zdjęcia i ta ekspozycja na pestce dyni...
OdpowiedzUsuńApetyczny kawałek, smakowity:)
Bardzo naturalnie wygląda!
Super!
This is beautiful! I love your miniatures! :)
OdpowiedzUsuń